Mijn Schaapskooi
0182-571373
0182-571373

Kinderopvang in groepsverband

De uitvoering van kinderopvang in de kinderdagverblijven gebeurt in groeps­verband. In een groep hebben de kinderen soms dezelfde belangen, maar deze kunnen uiteraard ook met elkaar in strijd zijn. Er zal in de groep veel ruimte moeten zijn en rekening gehouden moeten worden met de individuele kinderen, zonder dat dit ten koste gaat van de andere kinderen. Zo leren kinderen al op jonge leeftijd in zekere mate spelen­derwijs rekening te houden met elkaar. Een voorwaarde hiervoor is wel dat dit gebeurt in een voor het kind veilige en vertrouwde omgeving en daarom is er bij de samenstelling van de groep rekening gehouden met de volgende aandachtspunten:

  • Het is belangrijk dat kinderen elkaar regelmatig zien zodat ze elkaar leren kennen;
  • Kinderen hebben een plaats in een vaste groep gedurende een langere periode zonder te veel onnodige overgangen;
  • De groepen worden begeleid door maximaal 3 vaste leidsters in het kinderdagverblijf; elke groep heeft z'n eigen groepsruimte met een huiselijk karakter en een duidelijke indeling;
  • Meubilair en spelmateriaal hebben zoveel mogelijk een vaste plaats.

Doordat de kinderen in de groep met andere kinderen samen zijn, is het aantal verschillende spelmogelijkheden groot en wordt de omgang met anderen vanzelfsprekend geoefend.